kwaliteit, veiligheid & milieu
0800 77 88 881
Direct aanvragen

Cursussen m.b.t. Code 95 (CBR/CCV erkend)

Vanaf 10 september 2008 gelden er voor buschauffeurs (rijbewijs D) andere regels met betrekking tot de vakbekwaamheid. Voor vrachtwagenchauffeurs (rijbewijs C) zijn deze ingegaan op 10 september 2009. Deze nieuwe regels komen voort uit de Richtlijn Code 95 Vakbekwaamheid. Deze Richtlijn moet onder andere zorgen voor:

  • Minder verkeersdoden in Europa;
  • Een vermindering van de CO2 uitstoot;
  • Een verbetering van het imago van de beroepschauffeur.

Vanaf 10 september 2008 zijn beroepschauffeurs verplicht elke 5 jaar minimaal 35 uur aan nascholing te volgen. Van deze 35 uur moet minimaal 7 uur bestaan uit een praktijktraining. Voor vrachtwagenchauffeurs is deze nascholing ingegaan op 1 maart 2009. Alleen cursussen die gecertificeerd zijn door het CCV tellen mee voor de nascholing.

Voor iedereen die vanaf 10 september 2008 (rijbewijs D) of 10 september 2009 (rijbewijs C) zijn vakbekwaamheid haalt geldt dat zij deze iedere 5 jaar moeten verlegen door middel van de nascholing. Voor bestaande chauffeurs geldt een overgangsregeling van 7 jaar.

Indien er niet aan de verplichte nascholing chauffeurs voldaan wordt, verloopt de code 95 en mag de beroepschauffeur het vak niet meer uitoefenen. Alleen door de verplichte nascholing chauffeurs te volgen kan hij weer vakbekwaam worden.

De keuzemodules voor de richtlijn vakbekwaamheid (code 95) voldoen alle aan de eisen die hieraan gesteld worden door het CCV. Een greep uit de opleidingen die ARBO Amsterdam biedt die door het CBR/CCV gecertificeerd zijn in het kader van de Richtlijn Vakbekwaamheid:

Wat is de Code 95?

De code 95 is een code op het rijbewijs. De plaatsing van de code kan na het volgen van de scholing geplaatst worden op het rijbewijs door de gemeente. 

Voor wie is de Code 95 verplicht

De code 95 is verplicht voor alle Europese chauffeurs die beroepsmatig voertuigen besturen waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) verplicht is. Deze wetgeving is verplicht voor chauffeurs uit Europa én chauffeurs die in Europa werkzaam zijn. 

Certificaat

De cursus van ARBO Amsterdam wordt afgesloten met een geldig persoonsgebonden certificaat.

Deelname

Tijdens deelname van al onze cursussen is inbegrepen:

  • Lesdag(en) in modern lokaal met moderne audiovisuele apparatuur;
  • Deskundige, opgeleide en ervaren docenten;
  • Lesmateriaal in eigendom;
  • Maaltijd per lesdag;
  • Koffie & thee;
  • Examen.

Aanvraag formulier
Code 95 erkende cursussen